Belangrijke Tips

Wat voor soort keyboard moet je kopen?
Wacht met kopen tot je met je (toekomstige) leraar overlegd hebt. Hij is vakman met ervaring, die je belangeloos het beste advies kan geven. Het is overigens geen ramp als je op je eerste les nog geen instrument hebt.

Wat kost een redelijk instrument?

Er zijn al keyboards vanaf € 150,=, maar een verantwoord beginnerskeyboard begint vanaf € 300,=. Duurdere instrumenten hebben méér mogelijkheden en kwaliteit. Ook een tweedehandsmarkt kan een uitkomst bieden!

Je hebt al een instrument, kun je dat gebruiken?

Heb je al een keyboard, of kun je er één overnemen? Laat de leraar, beoordelen of het een behoorlijk instrument is en of het voor de lessen gebruikt kan worden.

Bladmuziek, standaard en kruk.

Bij normale vorderingen zul je zo’n 2 à 3 muziekboekjes per jaar aanschaffen. Een keyboardstandaard en een in hoogte verstelbare kruk zijn geen overbodige luxe!

Niemand heeft ooit keyboard leren spelen door er een boek over te lezen!

Probeer elke dag te oefenen. Het geheim van goed leren spelen is niet “veel spelen” maar “regelmatig spelen”, als het kan iedere dag (ongeveer een half uurtje).

Keyboard reset

Mocht er bepaalde funkties van het keyboard ineens niet meer goed doen, dan kun je het terugzetten in de standaard fabrieksinstelling. De ‘factory reset’.
Als het keyboard de mogelijk heeft om eigen geluiden, songs, styles op te slaan (Registrations, User Styles, Multipads, User Voices, User Songs, MIDI settings), dan ben je deze wel kwijt (dus eerst even opslaan op floppy of usb-stick).

Geplaatst in Extra informatie.