Veel Gestelde Vragen

Hoe lang geef je al keyboardles, John?
Ik was 16 jaar toen ik met mijn eerste leerling van start ging. Op mijn 17e startte ik mijn studie elektronisch orgel aan het conservatorium te Maastricht. Later kwam keyboard/synthesizer aan bod. Lesgeven werd ontzettend gestimuleerd en toen ik afstudeerde had ik ongeveer 30 leerlingen en dit zou uitgroeien tot 75.

Je geeft als basis 20 minuten les, is dat niet kort?

Dat lijkt inderdaad kort maar ik ben lesgericht bezig en gezien mijn jarenlange ervaring is dit in de praktijk meer dan voldoende. Je hebt bovendien elke week les.

Is keyboardspelen moeilijk?

Keyboardspelen is niet makkelijker of moeilijker dan een ander instrument leren bespelen. Veel hangt af van je oefentijd. Hoe meer tijd je er aan kunt besteden hoe sneller je resultaat boekt.

Kun je uit jezelf ook keyboard leren spelen?

Iemand die zijn kennis door zelfstudie heeft gekregen noemen we een autodidact. Het onderwijs is gebaseerd op de kennis van de voorganger en waarom zou je alles zelf uitvinden, (dit kost meer tijd en energie) als je een leraar kunt vinden die je het vertelt. Bovendien is de kans dat je iets verkeerd aanleert vele malen groter.

Ben ik niet te oud voor keyboardles?

Iedereen kan keyboardles volgen. Je bent tenslotte nooit te oud om te leren. Ik heb leerlingen van 7 t/m 80 jaar gehad. Ideaal vind ik zelf 8 jaar als minimum. Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat naar mate je ouder wordt de soepelheid en snelheid verminderd en het vorderingstempo niet zo snel meer gaat als bij kinderen. Maar je hoeft geen professional te worden. Het speelplezier is wat telt!

Geplaatst in Extra informatie.